Yurt Dışı Öğrencileri İçin KYK Genel Bilgiler

Yurt Dışı Öğrencileri İçin KYK Genel Bilgiler

YÜKSEKÖĞRENİMİNİ YURT DIŞINDA YAPAN ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE



Kurum 351 sayılı Yasa ile kurulmuştur. 25.11.2010 tarihinde kabul edilip, 10.12.2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6082 sayılı Kanun ile ülkemiz dışında ön-lisans, lisans, master, doktora, düzeyinde yükseköğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yurt içinde öğrenim gören öğrencilerimizin faydalandığı burs (karşılıksız) ve öğrenim kredisi (geri ödemeli) hizmetlerinden yararlanabilmeleri imkânı getirilmiştir.



Her öğrenci şu an Türkiye’de ise PTT’lerden, yurt dışında ise Konsolosluk veya Büyükelçiliklerden “e devlet şifresi” temin etmeleri gerekmektedir.



Kurum mevzuatı gereğince yükseköğrenimini yurt dışında yapan T.C. vatandaşı öğrencilere yapılan tahsisi öncesi burs/öğrenim kredi işlemleri için e devlet kapısı olan turkiye.gov.tr adresinden önce metni Kurumca hazırlanan “Taahhütnameyi” daha sonra ise öğrenciye kim kefil olacak ise Türkiye’deki noterlerden “Kefaletname ’de ” yaptırılması istenmektedir.



Öğrencilerden istenilen Kefaletname onaylama yetkisi ise yurt içinde sadece noterlere verilmiştir.



BURS NEDİR?



Yurt dışında yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmaksızın karşılıksız verilen paradır.



Ancak, burs kredisini 4. Madde belirtilen önceliklilere verilmektedir. 4. Madde dışında kalan tüm öğrencileri durumu yönetmeliğe uygun ise öğrencim kredisi verilmektedir.



Kurumca verilmekte olan burs başarıya endeksli olup bir sonraki yıl burs ödenmesine devam edilebilmesi için öğrenciler, (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde okuyanlar HARİÇ) her yıl muhtemelen Ağustos veya Eylül ayında yazışma adreslerine Ekim ayı sonuna kadar bir üst sınıfa başarılı olarak geçtiklerini gösterir (metni ve şekli Kurumca hazırlanan) Öğrenci Başarı Tanıtım Belgesi ile belgelemek zorundadırlar.



Bu gibi durumlarla ile ilgili bilgileri öğrencilerin, yurt içi yazışma adreslerine ve kayıtlarımızda bulunan elektronik posta adreslerine ağustos veya eylül ayı itibaren ile bilgi verilecektir.



Öğrencinin başarı durumunu Ekim ayı sonuna kadar bildirmemesi veya bildirip de öğretim kurumunda başarısız olması durumunda ise bursu borçlanma karşılığı öğrenim kredisine dönüştürülecektir. Öğrenim kredisine dönüştürülen burs, öğrenci daha sonra başarılı olsa dahi tekrar verilmeyecektir.



Ancak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde öğrenim gören öğrencilerin başarı durumlarını Kurum ilgili öğretim kurumlarına sorarak işlem yapacağından, sadece başarısız olan öğrencilere bilgi verecektir.



Bu sebeple, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde okuyup burs alan öğrenciler kesinlikle hiçbir işlem yapmayacaklardır. Çünkü başarı durumları öğretim kurumlarından alınmaktadır.



ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?



Yurt dışında yükseköğrenim gören Türk gençlerini maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yükseköğretim kurumlarının normal öğrenim süresince verilen ve zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.



Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenim süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilmektedir.